angol   magyar

RFID címkék

 

 

Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. Az RFID címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, alkatrész, illetve ma már akár egy termék címkéje is.

 

Felhasználási területei:

  • áruk adás-vétele során

  • valós idejű készlet nyilvántartás

  • hűtőlánc menedzsment

 

Léteznek csak olvasható, de akár újraírható fajták is, melyek emellett lehetnek passzív, vagy aktív, azaz saját erőforrással ellátott kivitelűek is! A passzív címkék nem tartalmaznak saját energiaforrást. Az olvasó által kibocsátott rádiófrekvenciás jel elegendő áramot indukál az antennában ahhoz, hogy az választ küldjön az adatkérésre.

 

A fél-passzív azonosítók annyiban térnek el, hogy tartalmaznak egy apró, beépített elemet. Ez lehetővé teszi, hogy az IC folyamatosan üzemeljen. Nincs szükség az antenna energiagyűjtő kialakítására, ezért azt adásra optimalizálják. Ennek köszönhető, hogy az ilyen típusú azonosítók válaszideje jobb, és az olvasási hibák aránya kisebb, mint passzív társaik esetén. Az aktív változatuk, már nagyobb hatótávolságot (akár 10 méter) és memóriakapacitást biztosíthatnak passzív változatuknál, némelyik még a vevő által küldött adatok rögzítésére is képes.

 

A további részletekért keresse a HiRez Csomagolástechnika Kft. munkatársait!