angol   magyar

Laminálás

 

• tartós, ellenálló címkék

 

Egy gondosan megtervezett címke csak akkor tudja betölteni eredeti funkcióját, ha már az alapanyag kiválasztása során, figyelembe vesszük, azokat a környezeti feltételeket, amelyekkel szemben a hordozónak ellenállónak kell lennie. Vagyis azt, hogy várhatóan éri-e a címkét UV sugárzás, nedvesség, magas hőmérséklet, esetleg a szállítása során felmerülő mechanikai behatás? Mivel ezek  az alapanyag felhólyagosodását, megsérülését, a színek kifakulását eredményezhetik, ezért ilyen esetekben, érdemes a címkéket, műanyag fóliával laminálni, azaz növelni annak ellenállóságát.

 

A Primera CX1200e lézeres nyomtatóval készített papír alapú címkék, sokkal tartósabbak, a megszokottnál. Ez annak köszönhető, hogy a technológia során, a festékpor 180 fokos hő terhelés mellett, gyakorlatilag ráég az alapanyagra. Így a nyomtatott grafika színei még akkor sem folynak össze, vagy válnak olvashatatlanná, ha a címkét nedvesség éri!

 

Laminálással, eltérő vastagságú, víztiszta réteget tudunk rákasírozni a címkék felületére, amik a fólia típusának megfelelően növelik azok tartósságát. Ezt a szolgáltatásunkat, azoknak az ügyfeleknek ajánljuk, akik egy költséghatékony, köztes megoldást keresnek, a legellenállóbb műanyag alapú médiák és a papír alapú címkék között! Természetesen egy felületvédelemmel ellátott címke árban, még mindig kedvezőbb egy műanyag hordozónál, viszont kategóriákkal tartósabb, ellenállóbb az UV sugárzás, a nedvesség, valamint a mechanikai behatásokkal szemben, egy hagyományos papírcímkével összehasonlítva!

 

Ennek az extrém hő terhelésnek, sajnos megvannak a hátrányai is. Ami nem más mint az, hogy még a legfényesebb papírokat is, mattá változtatja! Azaz a címke olyan részei, ahol egybefüggő a festékréteg, ott matt, mialatt a fehér részek viszont fényesek maradnak. Ez az egyedi jellegzetesség sokszor meglepő színt visz megrendelőink címkéibe. Amennyiben egy ügyfél, kifejezetten ragaszkodik a fényes felülethez, akkor azt, utólagos laminálásával tudjuk újra csillogóvá tenni.

 

A pontos részletekkel kapcsolatban, keresse a HiRez Csomagolástechnika Kft. munkatársait!